Muinaiset egyptiläiset nimittivät Suurta pyramidia Neterin taloksi, eli paikaksi jossa kaikki vastaa kosmoksen sopusointua. Se näytti kaukaisina aikoina vieläkin vaikuttavammalta kuin nykyään, sillä sen pinta oli portaaton ja kiiltäväksi hiottu. Suuren pyramidin ympäri kulki myös yli kilometrin pituinen kivinen muuri, joka oli kahdeksan metriä korkea. Sen ja pyramidin väliin jäi kymmenen metriä leveä kivetty piha. Mikäli ympäristöä tarkasteli kyseiseltä sisäpihalta käsin, näkymä oli modernin minimalistinen ja äärimmäisen vaikuttava, sillä 146,6 metrin korkeuteen kohoava massiivinen rakennus oli lähes nykyajalle saakka maailman korkein. Neterin talon sisäänkäynnin edustalla sijaitsi paitsi temppeli, mahdollisesti myös labyrintti. Sekä pyramidin pinnoitemateriaali, että sen edustan rakennukset ovat jo kauan sitten uudelleenkäytetyt Kairon rakennustöissä, mutta itse Neterin talo oli seissyt koskemattomana paikallaan tuhansia vuosia…

 Vuonna 820 jKr. pyramidin arvoituksellinen rauha ja sopusointu viimein rikkoutui, kun Kalifi Al Mamun ja hänen parhaat arkkitehtinsä ja työmiehensä saapuivat tämän tuhansia vuosia sitten suljetun ja sinetöidyn monumentin edustalle: Suuri ja hyvin organisoitu miesjoukko ryhtyi etsimään sisäänkäyntiä, jota mm. kreikkalaiset ja roomalaiset hallitsijat olivat aikaisemmin turhaan etsineet. Kalifin miesten ainoa johtolanka oli muinainen taru siitä, että sisäänkäynti sijaitsi pohjoisella sivulla. He ryhtyivät hyvin vaivalloisesti kaivamaan käytävää kohdasta, jonka olettivat sijaitsevan muinaisen sisäänkäynnin lähettyvillä. Kuukausien työ ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja miehet olivat jo luovuttamassa raskaan, hitaan ja pölyisen urakkansa, kun he järkäleitä hakatessaan kuulivat kivien putoavan pienen välimatkan päässä tunnelinsa perimmäisen osan takana. Nyt äkillistä intoa puhkuen he hakkasivat tiensä läpi alkuperäiseen käytävään, joka oli ollut suljettuna muinaisista ajoista lähtien.

 Kun Al Mamunin miehet kääntyivät löytämässään käytävässä ja palasivat taaksepäin kohti ulos johtavaa alkuperäistä sisäänkäyntiä, he löysivät mestarillisesti tehdyn kivisen oven, joka kääntyi akselinsa varassa, eikä sitä voinut havaita ulkoapäin lainkaan, sillä se sopi niin täydellisesti kohdalleen ja sulautui muiden kivien joukkoon. Ovikivi oli myös tasapainotettu siten, että se palautui itsestään paikoilleen... https://www.bod.fi/kirjakauppa/muinaisen-egyptin-mysteerit-r-a-karmanen-9789528008699